Besparen

Energie besparen en energiebesparingsmaatregelen die een rendement hebben van 20% zijn volgens de Wet Milieubeheer verplicht voor grote en middelgrote gebruikers. Grootgebruikers zijn bedrijven waar jaarlijks meer dan 200.000 kWh aan elektriciteit of meer dan 75.000 m3 aardgasequivalenten aan brandstoffen wordt verbruikt. Bij energieverbruik tussen 50.000 en 200.000 kWh of tussen 25.000 en 75.000 m3 valt u onder de middelgrote bedrijven. Voor grote verbruikers geldt bovendien dat de overheid een energiebesparingonderzoek kan verlangen. Het doel van het onderzoek is om zicht te krijgen op alle relevante energiebesparende maatregelen die de ondernemer nog moet realiseren.

Energiebesparing is een wettelijke verplichting. De Wet Milieubeheer en het Activiteitenbesluit verplichten grote energieverbruikers tot het nemen van besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend.

Mogelijk heeft u ook vergunningen nodig voor uw maatregelen voor energiebesparing en duurzame energie. Bijvoorbeeld voor een koude-/ warmteopslagsysteem, een windmolen of de verkoop van uw pand.

Via onderstaande links checkt u snel welke wetgeving voor u relevant is.

duurzame-energie1

Vergunningen duurzame energie

Om duurzaam werken en leven te bevorderen zijn zonnecollectoren en panelen effectieve en relatief eenvoudig te realiseren middelen. Over het algemeen mogen deze bouwvergunningsvrij worden aangebracht…

Lees verder

omgevingsvergunning

Omgevingsvergunning

Meestal heeft u voor verbouwen, nieuw- of aanbouw een omgevingsvergunning nodig, voordat u iets kan doen. Benieuwd of en waarvoor u deze vergunning nodig heeft, check dan de website van omgevingsloket.

energieprijzen

Energielabel gebouw

Om te zien hoe energiezuinig uw pand is, kunt u een energielabel laten vaststellen. Daarnaast kan er een maatwerkadvies opgesteld worden zodat meteen duidelijk is wat u kunt doen om het gebouw (nog) energiezuiniger te maken.

Lees verder

energiebesparingsplan

Energiebesparingsplan

Het is handig om een energiebesparingsplan voor uw bedrijf op te (laten) stellen. Zo wordt er duidelijk waar u het meeste energie gebruikt en welke besparingsmogelijkheden er zijn.

Lees verder

energiebesparingenwinst

Energiebesparing en winst

‘Energiebesparing en Winst’ bevat lijsten voor verschillende branches met de nieuwste inzichten op energiebesparende technieken die zich binnen 5 jaar terugverdienen.

milieubeheer

Milieubeheer / Activiteitenbesluit

Deze regelgeving verplicht grote energieverbruikers tot het nemen van besparingsmaatregelen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend.

LOHUIS LIGHTING & ENERGY helpt u graag mee in het nakomen van uw wettelijke verplichtingen. Onze adviseurs kunnen u deskundig en snel met raad en daad bijstaan en desgewenst ook een ernergielabel afgeven.